martes, 25 de diciembre de 2012

La comunitat (1)




Aquest primer text va influenciat per un fet: avui es nadal i es dia d'estar junts amb la família; avui he anat a missa i el capellà parlava de comunitat, aquesta paraula m'ha fet reflexionar i pensar en aquest concepte i com ha canviat al llarg de la meva vida i ja no diguem la de generacions passades.




El primer que farem es mirar la definició de comunitat a la Wikipèdia:

En termes biològics, una comunitat és un grup d'organismes que interactuen compartint un ambient. En les comunitats humanes poden estar presents i comuns, els interessos, les creences, els recursos, les preferències, les necessitats, els riscos, i una sèrie d'altres condicions, que afecten a la identitat dels participants i el seu grau de cohesió.

En sociologia, el concepte de comunitat ha donat lloc a un important debat, i els sociòlegs estan encara per arribar a un acord sobre una definició del terme. Hi havia noranta-quatre definicions de la paraula a mitjans de la dècada de 1950. Tradicionalment, una "comunitat" ha estat definida com un grup de persones que viuen en interacció en un lloc comú. La paraula s'usa sovint per referir-se a un grup que està organitzat al voltant de valors comuns i la cohesió social dins d'un lloc geogràfic compartit, en general, en unitats socials més grans que una casa. La paraula pot referir-se també a la comunitat nacional o a la comunitat mundial.

La paraula comunitat es deriva del francès antic communité, que es deriva del llatí communitas (cum, "amb o junts" + munus , "regal"), un terme ampli per a la comunió o la societat organitzada.

Des de l'adveniment d'Internet, el concepte de la Comunitat ja no té limitacions geogràfiques, ja que ara poden gairebé reunir-se en una comunitat en línia i compartir interessos comuns independentment de la seva ubicació física.


Un cop vista la definició començo a pensar i vec que hem passat a una societat més individualitzada sobretot en el àmbit veïnal, recordo que de petit es feien festes de carrer, sopars dels veïns al carrer, festes majors de barris diferents, que la gent es coneixia i es saludava pel carrer, que si necesitaves una eina o favor del veí sabies clarament que li podies demanar i ara tot això s'ha anat difuminant i quedant disolt en una societat on la gent no viu les festes major són concerts i gent (dic perquè la gent ho veu de manera distant i esta dit amb aquest sentit) que fa activitats culturals.

Si vius a una casa no coneixes els veïns, en un pis hi ha més comunitat però a vegades costa molt perquè jo diria que es una comunitat imposada i a les Associacions de Veïns cada cop hi ha al meu entendre menys participació cosa que ha fet canviar molt les festes majors de barri

Ara vull explicar perquè dic que la comunitat d'un bloc de pisos es imposat, es fan reunions sí, però molt cop amb el poc interès perquè crec que només se’n té quan es tracta de pagar les obres de la  façana i és car o quan no tothom paga quota, llavors el pobre president acaba fent amb la seva junta el que bonament pot o creu adequat, no es una comunitat distesa i feta informalment i sense interès com abans passava.

Exemple:
Nota Veïns

A més també existent societats ( més socials que ara que són empreses) per exemple a Terrassa la Societat General d'Electricitat ara ja no es fa servir aquest llenguatge que a la fi només es llenguatge perquè el tema es: et porten la llum, la gastes, la pagues, ... però crec que al ser FECSA o Societat hi ha una valor més social no? Fruit d'aquest canvi de societat. També recordo: societat coral els amics "Coro vell", el social a Terrassa, Societat del Gran Teatre del Liceu....

En canvi positivament és en cultura: a esbarts, diables, colles geganteres, bestiari, castellers, bastoners... es té un sentiment de comunitat molt gran, la gent s'ajuda (inclús t'ajuden a trobar feina, ajudar-te en trasllat de casa...) i es un doble sentiment ja que es sent un de la colla i sent que defensa i porta allà on actua el nom de la seva ciutat.

També pots veure diferencies de canvi de la societat en la història:
Posem tres exemples extrets d'internet, curiosament en piràmide (els de dalt manen més), hem pregunto no podrà ser transversal i tot i els càrrec ajudant-se més?:









Societat inclusiva: Catalunya sempre ha estat una societat inclusiva ajudant a gent que venia de fora abans d'Andalusia per exemple i desprès de gent de sudamèrica, Marroc,.... discapacitat, persones amb problemes (cal mirar només com col·laboren en la Marató de TV3, en bancs d'aliments... encara que la gent esta a atur, en crisis.... i en sorprèn que tenint un caràcter obert i haguem perdut el concepte de societat i de la espontaneïtat de la comunitat i a vegades veient la TV vec que a EEUU es fa servir en programes que ajuden a gent a fer cases o millorar-les "Esta casa era una ruïna" hi ha el concepte de la comunitat que bé a ajudar (empreses, veïns...) i la versió d'aquí no hi es només els veïns i amics venen a ajudar. 

Aquí us explico la meva teoria de comunitat:
1. Jo crec que primer la gent es sent d'un lloc (ara no se si a la gent li surt però... podeu fer comentaris)
2. Desprès fa coses per la comunitat per millorar-la (cultura, veïns, .... inclús la política que hauria de ser ganes per millorar la societat on vivim i no altres coses (cadascú ja ho interpretis)
3. Per últim, al fer activitats amb els que formen part de la comunitat us sentiu doblement satisfets)

No se si això es una manera aïllada d'entendre la societat o tothom pensa així, però pel que fa al comentari que quan jo era petit o mons pares joves, crec que el sentiment de comunitat era més gran i era més espontània.
També hem faig dos preguntes:
- Es important fer servir la paraula comunitat, societat... o no?
- O simplement es que la gent ha deixat de tenir interès per la societat i la comunitat i s'ha tornat més individual? o seguim en comunitat però amb canvis de factors i interessos?



Per avui ja he reflexionat prou, seguirem reflexionant del tema Comunitat, també podeu ajudar a comentar el que reflexiono sempre de manera constructiva clar


Pratdip, 25 desembre 2012


No hay comentarios:

Publicar un comentario